Należący do Grupy Å»ywiec Browar Warka Å›wiÄ™tuje 50-lecie dziaÅ‚alnoÅ›ci i zapowiada nowe inwestycje w modernizacjÄ™ parku maszynowego. W ostatniej dekadzie zakÅ‚ad przeznaczyÅ‚ blisko 150 mln zÅ‚ na projekty zwiÄ…zane z innowacjami, automatyzacjÄ… i zrównoważonÄ… produkcjÄ…, m.in. z ograniczeniem zużycia wody. WÅ›ród priorytetów na kolejne lata jest dążenie do zeroemisyjnoÅ›ci i przejÅ›cie na odnawialne źródÅ‚a energii.
– W ciÄ…gu ostatnich 10 lat zainwestowaliÅ›my w Browarze w Warce prawie 150 mln zÅ‚. Kluczowymi inwestycjami byÅ‚a miÄ™dzy innymi stacja odzysku CO2, która spowodowaÅ‚a, że jesteÅ›my niezależni od zewnÄ™trznych dostaw tego gazu, albo lekki magazyn, dziÄ™ki któremu zwiÄ™kszyliÅ›my naszÄ… powierzchniÄ™ magazynowÄ… – podkreÅ›la w rozmowie z agencjÄ… Newseria Patryk CieÅ›lik, dyrektor Browaru Warka z Grupy Å»ywiec.
Browar w Warce od lat rozwija system odzysku CO₂, co pozwala redukować emisje i zamykać obieg tego kluczowego surowca. Podczas fermentacji piwa naturalnie powstaje dwutlenek węgla. Zamiast emitować go do atmosfery, stacja odzysku go wychwytuje. Następnie jest on oczyszczany i sprężany do postaci przemysłowej, magazynowany w zbiornikach i może być wykorzystywany w procesach technologicznych, np. przy butelkowaniu piwa.
– Równie ważne dla nas jest to, aby inwestować w redukcjÄ™ zużycia mediów, m.in. wody, i możemy siÄ™ pochwalić, że jesteÅ›my jednymi z najlepszych na Å›wiecie, jeżeli chodzi o te wskaźniki. Obecnie jesteÅ›my w czoÅ‚ówce Å›wiata Heinekena ze zużyciem poniżej 2,6 l wody na 1 l piwa. Jest to ogromne osiÄ…gniÄ™cie przede wszystkim ludzi, którzy pracujÄ… w tym browarze, i zespoÅ‚u zarzÄ…dzajÄ…cego, który kÅ‚adzie ogromny priorytet wÅ‚aÅ›nie na wskaźniki Å›rodowiskowe – zaznacza Patryk CieÅ›lik.
Kolejne lata bÄ™dÄ… dla Browaru Warka czasem dużych inwestycji w modernizacjÄ™ parku maszynowego, szczególnie po stronie linii rozlewniczej liczÄ…cej już Å›rednio 25–30 lat. Firma stawia także na rozwój zielonych źródeÅ‚ energii – obecnie 20 proc. pary technologicznej pochodzi z biogazu.
– Dla browaru kluczowe bÄ™dzie w kolejnych latach, aby nadal inwestować w redukcjÄ™ zużycia mediów, zużycia wody, ale również odÅ›wieżać park maszynowy. Bardzo dużą zmianÄ… dla nas bÄ™dzie dążenie do zeroemisyjnoÅ›ci i tego, aby nasze ciepÅ‚o pozyskiwać wÅ‚aÅ›nie ze źródeÅ‚ zielonych, takich jak chociażby biogaz – podkreÅ›la dyrektor browaru w Warce z Grupy Å»ywiec. – PięćdziesiÄ…t lat, które mamy za sobÄ…, to jest ogrom inwestycji i zmian technologicznych, które w tym browarze siÄ™ wydarzyÅ‚y. To okazja, żeby podsumować, jak bardzo browar zmieniÅ‚ siÄ™ z punktu widzenia technologicznego, ale też profilu produkcji.
Od zakÅ‚adu projektowanego w latach 70. z wydajnoÅ›ciÄ… 300 tys. hl rocznie browar urósÅ‚ do poziomu 3,5 mln hl. DziÅ› Warka to jeden z trzech tzw. lighthouse breweries w Grupie Heineken – zakÅ‚adów wdrażajÄ…cych pionierskie rozwiÄ…zania technologiczne, które później adaptowane sÄ… globalnie. To wÅ‚aÅ›nie tutaj testowane sÄ… nowoczesne linie produkcyjne, cyfrowe systemy zarzÄ…dzania oraz technologie wykorzystujÄ…ce big data, internet rzeczy i druk 3D. DziÄ™ki nim browar należy do najbardziej zautomatyzowanych zakÅ‚adów w Polsce, co pozwala zwiÄ™kszać efektywność i jednoczeÅ›nie ograniczać monotonne prace przy produkcji i logistyce.
– To jeden z najwiÄ™kszych browarów w Polsce, jest też jednym z najnowoczeÅ›niejszych browarów w Polsce. Ogromne zmiany technologiczne, które zaszÅ‚y tutaj z koÅ„cem lat 90. i 2000., spowodowaÅ‚y, że jest on bardzo zautomatyzowany – wskazuje Patryk CieÅ›lik.
30 sierpnia br. firma ponownie zorganizowała Dni Otwarte Browaru Warka. To coroczna okazja, by pokazać kilkuset mieszkańcom, jak wygląda codzienna praca browaru.
– Z lokalnÄ… spoÅ‚ecznoÅ›ciÄ… utrzymujemy bardzo bliskie wiÄ™zi, ich wyjÄ…tkowym wyrazem jest to, że raz do roku otwieramy browar w ramach Dni Otwartych dla lokalnych mieszkaÅ„ców, turystów oraz osób, które chcÄ… odwiedzić browar i zobaczyć, jak funkcjonuje od Å›rodka. Również jesteÅ›my wsparciem dla gminy w maÅ‚ych projektach, od kilkunastu lat przekazujemy 200 tys. zÅ‚ na różne projekty – mówi dyrektor browaru.
Ta wspóÅ‚praca trwa od 17 lat. Do tej pory browar wsparÅ‚ również liczne lokalne inicjatywy kulturalne, sportowe i edukacyjne, m.in. Muzeum im. Kazimierza PuÅ‚askiego, Klub Sportowy Start PuÅ‚aski Warka, Centrum Sportu i Rekreacji oraz FundacjÄ™ NU-MED. Również pracownicy browaru regularnie angażujÄ… siÄ™ w akcje dobroczynne – od WOÅšP i Szlachetnej Paczki po szycie poduszek dla pacjentów onkologicznych w ramach Akcji SÅ‚oÅ„ce czy spotkania z osobami ze Stowarzyszenia na Rzecz Dzieci i Osób z NiepeÅ‚nosprawnoÅ›ciami „TÄ™cza” w Warce.
