Data publikacji: 2016-04-25, 06:45
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Burger King będzie otwierał w Polsce 20–30 restauracji rocznie. Do 2021 roku chce mieć 200 punktów
Kategoria: INWESTOR, , Burger King, ekspansja, franczyza, restauracje, inwestycje w rozwój
Sieć Burger King szuka gruntów pod nowe lokalizacje. Chce na nich stawiać zarówno własne restauracje, jak i proponować właścicielom franczyzę. Ciekawymi lokalizacjami są dla Burger Kinga stacje benzynowe i MOP-y przy autostradach, dysponujące zazwyczaj terenem odpowiedniej wielkości. Do 2021 roku amerykańska sieć chce mieć w Polsce 200 obiektów.
Sieć Burger King szuka gruntów pod nowe lokalizacje. Chce na nich stawiać zarówno własne restauracje, jak i proponować właścicielom franczyzę. Ciekawymi lokalizacjami są dla Burger Kinga stacje benzynowe i MOP-y przy autostradach, dysponujące zazwyczaj terenem odpowiedniej wielkości. Do 2021 roku amerykańska sieć chce mieć w Polsce 200 obiektów.
– BÄ™dziemy siÄ™ rozwijać dwutorowo: poprzez projekt franczyzowy skierowany do partnerów biznesowych – mogÄ… to być rodziny, jak i osoby prawne, oraz poprzez organicznÄ… ekspansjÄ™ i budowÄ™ operacyjnej struktury – mówi agencji informacyjnej Newseria Inwestor PrzemysÅ‚aw Zacny, szef rozwoju Burger King Poland. – Nie chcielibyÅ›my, aby ten rozwój przebiegaÅ‚ w sposób chaotyczny. StÄ…d przed ekspansjÄ… do Polski zostaÅ‚ ustalony plan rozwoju poprzedzony analizÄ… rynku.Â
Burger King po wycofaniu się z Polski i kilku latach nieobecności powrócił na nasz rynek w 2007 roku. Obecnie ma ponad 40 restauracji w 22 miejscowościach, głównie w dużych aglomeracjach lub przy węzłach autostradowych. Do 2021 roku amerykańska sieć chce mieć w naszym kraju 200 obiektów. Przeznaczy na ten cel 300 mln zł, z czego 50 mln zł jeszcze w tym roku.
– Polska po około 25-letniej ekspansji różnych sieci jest już rynkiem dojrzałym. W związku z tym dostępność lokalizacji jest ograniczona. Wiele sieci optymalizuje jednak swoje portfolio. Dlatego czasami pojawiają się na rynku dobre lokalizacje – przekonuje Zacny. – Z optymizmem patrzę w przyszłość. Myślę, że 20 do 30 lokalizacji rocznie jesteśmy w stanie pozyskać w najlepszych miejscach.
Plan rozwoju zakłada, że w miejscowościach poniżej 100 tys. mieszkańców może funkcjonować tylko jeden Burger King, między 100 a 200 tys. mieszkańców – dwie restauracje, a w większych – po cztery i więcej.
– W zakresie nieruchomoÅ›ci gruntowych mamy jeszcze duże możliwoÅ›ci rozwoju. To chociażby sieci stacji paliw, które majÄ… nadwyżki terenu i które możemy zagospodarować naszymi obiektami. Nasze obiekty potrzebujÄ… okoÅ‚o 2–2,5 tys. mkw. powierzchni, w zwiÄ…zku z tym jest możliwość wygospodarowania z tych nadwyżek odpowiedniej powierzchni pod budowÄ™ naszej restauracji. Również projekt franczyzowy zakÅ‚ada tego typu realizacjÄ™, gdzie franczyzobiorca sieci paliw bÄ™dzie w stanie wybudować dla nas restauracjÄ™ Burger Kinga – informuje dyrektor ds. rozwoju.Â
Obecnie najwięcej punktów sieci jest w Warszawie i okolicach (osiem w stolicy i jeden w przygranicznych Markach), a następnie we Wrocławiu (pięć) oraz Krakowie i Szczecinie (po trzy). Jak mówi Zacny, inwestycja w jedną restaurację to koszt rzędu kilku milionów złotych, który zwraca się po 5–6 latach.
Jako przykład takiej flagowej lokalizacji podaje uruchomiony w tym tygodniu lokal przy pl. Konstytucji w Warszawie, w miejscu, w którym przez lata mieścił się Hortex, a następnie cukiernia Batida.
– Z BatidÄ… po dÅ‚ugich negocjacjach ustaliliÅ›my podziaÅ‚ lokalu, cukiernia zostaje w jednej części, my bierzemy okoÅ‚o 300 mkw. i jesteÅ›my połączeni wewnÄ™trznym korytarzem – mówi Zacny. – Nasi projektanci dostali od nas wytyczne, aby zachować w możliwie najbardziej oryginalnym ksztaÅ‚cie wnÄ™trze restauracji, które stworzono w latach 50. ZostaÅ‚y takie elementy jak zabytkowe żyrandole z 1952 roku, marmury. Nie ingerowaliÅ›my w żadne konstrukcyjne elementy budynku, a tam, gdzie musieliÅ›my zaingerować, zrobiliÅ›my przedsionki po to, żeby nie zniszczyć zabytkowych fragmentów obiektu.Â
Burger King na świecie ma 16 tys. restauracji. W samej Europie jest ich 3 tys.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
