Usterki, awarie i wywoÅ‚ane nimi przestoje w produkcji to jeden z najwiÄ™kszych problemów w branży produkcyjnej. GenerujÄ… ogromne koszty finansowe i mogÄ… siÄ™ przyczynić do utraty klientów. WÅ‚aÅ›ciwy serwis pozwala zminimalizować albo caÅ‚kowicie wyeliminować to ryzyko. Przyczynia siÄ™ także do optymalizacji zużycia surowców, zwÅ‚aszcza wody i energii, których rosnÄ…ce ceny sÄ… coraz wiÄ™kszym problemem dla przemysÅ‚u.
– Wiele zakÅ‚adów z naszego regionu, niezależnie, czy mówimy tutaj o maÅ‚o- czy wielkoskalowej produkcji, przemyÅ›le spożywczym czy branży energetycznej, dąży do ograniczenia zużycia mediów. Ważne jest dla przeciÄ™tnego producenta nie tylko, aby ograniczyć koszty, ale również dążyć do zerowej emisyjnoÅ›ci – mówi agencji Newseria Biznes Damian KozioÅ‚, dyrektor serwisu Alfa Laval Polska.
Wysokie ceny energii uderzajÄ… w konkurencyjność polskiego przemysÅ‚u. W lipcu br. Forum Odbiorców Energii Elektrycznej i Gazu (FOEEiG), zrzeszajÄ…ce najwiÄ™kszych przemysÅ‚owych odbiorców paliw i energii w Polsce, wystosowaÅ‚o w tej sprawie list do premiera Donalda Tuska, wskazujÄ…c w nim zagrożenia i apelujÄ…c o dziaÅ‚ania osÅ‚onowe. WedÅ‚ug cyklicznego badania MIK, publikowanego przez Polski Instytut Ekonomiczny, w sierpniu br. rosnÄ…ce ceny energii po raz kolejny znalazÅ‚y siÄ™ w czoÅ‚ówce barier, które utrudniajÄ… polskim firmom prowadzenie dziaÅ‚alnoÅ›ci (obok rosnÄ…cych kosztów pracowniczych i ogólnej niepewnoÅ›ci odnoÅ›nie do sytuacji gospodarczej). Na ten czynnik wskazaÅ‚o 58 proc. przedsiÄ™biorstw.
Dla wielu z nich problemem – zarówno ekonomicznym, jak i Å›rodowiskowym – jest też zużycie wody. ZwÅ‚aszcza w sektorze spożywczym, w którym woda jest jednym z najpowszechniejszych surowców, wykorzystywanych m.in. do mycia, pÅ‚ukania, pasteryzacji, ogrzewania, chÅ‚odzenia czy czyszczenia urzÄ…dzeÅ„. Dlatego coraz wiÄ™cej firm, m.in. z branży mleczarskiej i browarniczej, decyduje siÄ™ na wdrożenie dziaÅ‚aÅ„ proekologicznych, ukierunkowanych na optymalizacjÄ™ zużycia wody, a przy tym obniżenie kosztów produkcyjnych.
– NajwiÄ™ksze zużycie mediów raportowane jest przez branżę browarniczÄ…, mleczarstwo, jak również przemysÅ‚ miÄ™sny. Wiąże siÄ™ to z tym, że każdy z tych zakÅ‚adów musi prowadzić proces w sposób higieniczny, a co za tym idzie, stan i jakość urzÄ…dzeÅ„ jest krytyczna, aby dostarczyć i wyprodukować produkt wysokiej jakoÅ›ci. Im lepszy stan urzÄ…dzeÅ„ oraz im lepsza kondycja linii technologicznej, tym termin przydatnoÅ›ci do spożycia bÄ™dzie dÅ‚uższy – zauważa Damian KozioÅ‚.
Usterki, awarie i wywoÅ‚ane nimi przestoje w produkcji to jeden z najwiÄ™kszych problemów, z którymi boryka siÄ™ branża produkcyjna. GenerujÄ… ogromne koszty finansowe, dodatkowe zmiany i utratÄ™ klientów. Jednak wÅ‚aÅ›ciwy serwis – czyli regularne przeglÄ…dy i konserwacja bÄ…dź wymiana maszyn i urzÄ…dzeÅ„ – pozwala zminimalizować albo caÅ‚kowicie wyeliminować to ryzyko. Z drugiej strony przyczynia siÄ™ też do optymalizacji zużycia surowców.
– Jeden z naszych klientów z branży skrobiowej kilka lat temu zdecydowaÅ‚ siÄ™ na podłączenie caÅ‚ej linii do naszego systemu, serwera, zewnÄ™trznej chmury i dziÄ™ki analizie pracy i porównaniu aktualnego stanu ze stanem z rozruchu mieliÅ›my możliwość przewidzenia, kiedy dojdzie do awarii. Na czas wymieniliÅ›my elementy urzÄ…dzenia, co uchroniÅ‚o klienta koÅ„cowego przed stratami produkcji idÄ…cymi w setki tysiÄ™cy zÅ‚otych – mówi dyrektor serwisu Alfa Laval Polska.
Szwedzka spóÅ‚ka Alfa Laval, do której należy szereg opatentowanych rozwiÄ…zaÅ„ i technologii, to jeden ze Å›wiatowych liderów optymalizacji procesów i wykorzystania surowców, m.in. poprzez odzysk ciepÅ‚a, poprawÄ™ efektywnoÅ›ci energetycznej i uzdatnianie wody. DziaÅ‚a w wielu branżach, w tym m.in. w energetyce i sektorze spożywczym, w którym dostÄ™p i koszty wody sÄ… coraz wiÄ™kszym wyzwaniem. Dlatego też duże znaczenie ma chociażby podejÅ›cie do mycia zbiorników – w browarnictwie, mleczarstwie czy produkcji soków zamiana statycznych kul myjÄ…cych na turbiny myjÄ…ce pozwala zaoszczÄ™dzić 25–30 proc. zużycia wody. Z kolei opatentowane przez Alfa Laval gÅ‚ówki sterujÄ…ce Think Top V50 i V70 pozwalajÄ… zaoszczÄ™dzić ok. 3–4 l wody na każdym zaworze, co – biorÄ…c pod uwagÄ™, że baterie zaworowe skÅ‚adajÄ… siÄ™ z nawet 100–150 zaworów – przekÅ‚ada siÄ™ na ogromne oszczÄ™dnoÅ›ci. W jednym z dużych zakÅ‚adów spożywczych w Polsce dziÄ™ki wymianie samych gÅ‚ówek sterujÄ…cych udaÅ‚o siÄ™ zaoszczÄ™dzić 1,4 tys. m3 wody, a także 70 tys. kWh energii.
– SprzÄ™t w przetwórstwie i dla producentów, szczególnie żywnoÅ›ci, jest kluczowy, jeżeli znajduje siÄ™ on w sercu procesu, a gdy jest kluczowym elementem linii technologicznej i jeszcze jest przestarzaÅ‚y, to odpowiada z reguÅ‚y za 20–30 proc. wyższe zużycie energii w porównaniu do sprzÄ™tu, który jest obecnie dostarczany na rynek. Na co dzieÅ„ staramy siÄ™ zoptymalizować pracÄ™ takich urzÄ…dzeÅ„, aby efekt pracy i uzysk byÅ‚ jak najwyższy. SÅ‚użą do tego audyty monitoringu pracy, które również wykonujemy zdalnie, aby nie zakÅ‚ócać pracy caÅ‚ego zakÅ‚adu – wyjaÅ›nia Damian KozioÅ‚.
Jak wskazuje, peÅ‚ne opomiarowanie urzÄ…dzeÅ„ i linii technologicznych w połączeniu z analizÄ… danych pozwala obecnie na predykcjÄ™ potencjalnych awarii, jeszcze zanim do nich dojdzie, co umożliwia zakÅ‚adom produkcyjnym unikniÄ™cie przestojów i zaoszczÄ™dzenie pieniÄ™dzy. DziÄ™ki technologii wsparcie serwisowe może być też Å›wiadczone w czasie rzeczywistym i w peÅ‚ni zdalnie.
– Zdalne narzÄ™dzia, systemy czujników, dodatkowego monitoringu dajÄ… olbrzymie możliwoÅ›ci, pierwszÄ… z nich jest to, że nasi inżynierowie mogÄ… w ciÄ…gu kilku minut podłączyć siÄ™ do linii czy do urzÄ…dzenia, zweryfikować jego stan, sprawdzić historiÄ™ pracy, wzorce, porównać je z tymi wÅ‚aÅ›ciwymi i usunąć usterkÄ™. Jest to również bardzo ważne przy planowaniu gospodarki przeglÄ…dowej, ponieważ bez zakÅ‚ócenia i bez zatrzymania urzÄ…dzeÅ„ możemy Å‚atwo przygotować umowy serwisowe dla naszych klientów – mówi dyrektor serwisu Alfa Laval Polska.
