Wiadomości Branżowe

Śledź króluje nie tylko na świątecznych stołach. Odpowiada za 20 proc. spożycia wszystkich ryb i owoców morza w Polsce

Śledź króluje nie tylko na świątecznych stołach. Odpowiada za 20 proc. spożycia wszystkich ryb i owoców morza w Polsce
Åšledź to jedna z najpopularniejszych ryb morskich kojarzonych z polskÄ… kulturÄ… kulinarnÄ…. Co trzeci Polak jada te ryby przynajmniej raz w miesiÄ…cu, co 10. – raz w tygodniu. Åšledź odpowiada już za 20 proc. spożycia

Åšledź to jedna z najpopularniejszych ryb morskich kojarzonych z polskÄ… kulturÄ… kulinarnÄ…. Co trzeci Polak jada te ryby przynajmniej raz w miesiÄ…cu, co 10. – raz w tygodniuÅšledź odpowiada już za 20 proc. spożycia wszystkich ryb i owoców morza w Polsce, a jego sprzedaż wyraźnie roÅ›nie w okolicach Bożego Narodzenia. Organizacja Marine Stewardship Council (MSC) wskazuje jednak, że przyszÅ‚ość tej Å›wiÄ…tecznej i kulturowej tradycji zależy od tego, czy konsumenci bÄ™dÄ… częściej wybierać produkty pochodzÄ…ce ze zrównoważonych poÅ‚owów.

 Polacy sÄ… bardzo Å›ledziolubnym narodem. Rocznie zjadamy go okoÅ‚o 100 tys. t, wiÄ™c caÅ‚kiem sporo – podkreÅ›la w rozmowie z agencjÄ… Newseria Gabriela Kotkowska, marketing & communication manager na PolskÄ™ i EuropÄ™ ÅšrodkowÄ… w Marine Stewardship Council.

Z badania SW Research przeprowadzonego dla MSC wynika, że niemal 90 proc. Polaków deklaruje, że jada Å›ledzie. Co 10. Polak siÄ™ga po nie przynajmniej raz w tygodniu, a 35 proc. robi to okazjonalnie, czyli jeden–trzy razy w miesiÄ…cu. JesieÅ„ i zima to okres najwiÄ™kszej popularnoÅ›ci tej ryby, która od lat króluje na polskich stoÅ‚ach podczas Å›wiÄ…t Bożego Narodzenia.

– ÅšwiÄ™ta sÄ… zdecydowanie najbardziej Å›ledziowym czasem w roku. Wielu z nas nie wyobraża sobie Å›wiÄ…t bez jakichÅ› potraw ze Å›ledziem. W wielu domach tradycyjne babcine przepisy sÄ… pieczoÅ‚owicie przechowywane i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Aby ta tradycja przetrwaÅ‚a, bardzo ważne jest, żebyÅ›my kupowali produkty z niebieskim certyfikatem MSC, który gwarantuje, że ryby pochodzÄ… ze zrównoważonych, dobrze zarzÄ…dzanych, stabilnych Å‚owisk, nie prowadzÄ… do przeÅ‚owienia i nie zagrażajÄ… innym gatunkom morskim – wyjaÅ›nia ekspertka MSC.

Åšledzie wykorzystywane przez polskich przetwórców to przede wszystkim Å›ledź baÅ‚tycki, Å›ledź atlantycko-skandynawski oraz Å›ledź z Morza PóÅ‚nocnego. Badania MSC pokazujÄ… jednak, że choć Å›ledź jest jednÄ… z najchÄ™tniej kupowanych ryb, Polacy wciąż majÄ… ograniczonÄ… wiedzÄ™ o jego pochodzeniu i warunkach poÅ‚owu.

A to już wiesz?  Dekoral sprawdziÅ‚ jakie kolory ma muzyka

 Ponad poÅ‚owa polskich konsumentów nie wie, z jakich akwenów pochodzÄ… kupowane przez nich Å›ledzie i czy sÄ… poÅ‚awiane w sposób zrównoważony. Natomiast, co ciekawe, 75 proc. chÄ™tniej siÄ™gaÅ‚oby po Å›ledzie, gdyby wiedziaÅ‚o, że pochodzÄ… ze zrównoważonych poÅ‚owów. Dlatego tak ważnÄ… rolÄ™ odgrywa certyfikat MSC, który znajdziemy na produktach z dzikich ryb i owoców morza – przekonuje Gabriela Kotkowska. – Jeżeli bÄ™dziemy kupować produkty certyfikowane, producenci i przetwórcy bÄ™dÄ… częściej wykorzystywać surowiec, który pochodzi ze zrównoważonych poÅ‚owów, natomiast sieci handlowe bÄ™dÄ… włączać do swojej oferty coraz wiÄ™cej produktów z certyfikatem MSC.

W latach 2014–2020 udziaÅ‚ produktów z niebieskim certyfikatem MSC w caÅ‚ej kategorii Å›ledziowej wzrósÅ‚ z 1,5 proc. do 9–10 proc., a sam wolumen produktów certyfikowanych zwiÄ™kszyÅ‚ siÄ™ w latach 2017–2020 o 162 proc. ByÅ‚ to okres intensywnego rozwoju stabilnych i zrównoważonych poÅ‚owów. Po 2020 roku liczba certyfikowanych produktów Å›ledziowych na polskim rynku zmalaÅ‚a. To byÅ‚ skutek pogarszajÄ…cej siÄ™ kondycji niektórych stad Å›ledzia oraz braku wystarczajÄ…cych dziaÅ‚aÅ„ politycznych chroniÄ…cych zasoby. Zarówno Å›ledź baÅ‚tycki, jak i norweski notujÄ… duże spadki biomasy przy jednoczesnej zbyt dużej presji poÅ‚owowej, co doprowadziÅ‚o do zawieszenia certyfikatów MSC dla ryboÅ‚ówstw obsÅ‚ugujÄ…cych te stada.

JednoczeÅ›nie rosnÄ… kwoty poÅ‚owowe dla Å›ledzia islandzkiego i Å›ledzia z Morza PóÅ‚nocnego, co daje producentom wiÄ™kszÄ… możliwość wyboru ryb ze zrównoważonych poÅ‚owów. W listopadzie 2025 roku w programie MSC znajdowaÅ‚o siÄ™ osiem certyfikowanych ryboÅ‚ówstw Å›ledzi o Å‚Ä…cznym limicie poÅ‚owowym blisko 290 tys. t.

W Polsce dostÄ™pnych jest ponad 400 produktów z niebieskim certyfikatem MSC, w tym okoÅ‚o 50 Å›ledziowych. Nadal to jedynie 3 proc. wszystkich produktów Å›ledziowych obecnych na polskim rynku, wiÄ™c jest jeszcze wiele do zrobienia.

 DziÄ™ki temu, że bÄ™dziemy kupować produkty z dzikich ryb z certyfikatem MSC, jest szansa, że te ryby na dÅ‚ugo pozostanÄ… w naszym menu, a konsumenci bÄ™dÄ… mogli siÄ™ cieszyć ich smakiem nie tylko od Å›wiÄ™ta – mówi ekspertka.

A to już wiesz?  Rosja nadal próbuje polaryzować zachodnie spoÅ‚eczeÅ„stwa. Dezinformacje Kremla potrafiÄ… być równie groźne jak broÅ„ militarna

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x