Wiadomości Branżowe

Zmiany klimatyczne stanowią zagrożenie dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego. Dla niektórych grup żywność może stać się zbyt droga

Zmiany klimatyczne stanowią zagrożenie dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego. Dla niektórych grup żywność może stać się zbyt droga
Coraz rzadsze i obfitsze opady oraz ekstremalne zjawiska pogodowe zagrażajÄ… uprawom i infrastrukturze rolnej. Wymaga to od rolników stosowania nowych metod walki np. z gradem czy opadaniem wód, ale także dostosowania

Coraz rzadsze i obfitsze opady oraz ekstremalne zjawiska pogodowe zagrażajÄ… uprawom i infrastrukturze rolnej. Wymaga to od rolników stosowania nowych metod walki np. z gradem czy opadaniem wód, ale także dostosowania siÄ™ do wymogów unijnych nakierowanych na walkÄ™ ze zmianami klimatu. Obydwa kierunki dziaÅ‚ania, jak podkreÅ›lajÄ… eksperci i rolnicy, powinny być wspierane przez rzÄ…d. Mimo zagrożeÅ„ w Polsce żywnoÅ›ci w krótkim terminie nie zabraknie, ale może ona podrożeć i dla najuboższych grup stać siÄ™ niedostÄ™pna ekonomicznie.

 Rolnictwo jest sektorem najbardziej narażonym na skutki zmian klimatu, dlatego że wszystkie czynniki produkcji rolnej sÄ… modyfikowane przez zmiany klimatu, na przykÅ‚ad rozkÅ‚ad i ilość opadów czy dÅ‚ugość okresu wegetacyjnego. Jeżeli ich nie powstrzymamy, może to oznaczać ograniczenie bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ciowego, rozumiane jako zmniejszenie iloÅ›ci dostÄ™pnej żywnoÅ›ci, zwÅ‚aszcza niektórych produktów, jak na przykÅ‚ad herbata, czekolada czy wino, ale także miÄ™so czy zboże. BÄ™dzie to także oznaczaÅ‚o ograniczenie ekonomicznej dostÄ™pnoÅ›ci do żywnoÅ›ci, czyli po prostu żywność bÄ™dzie droższa – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes dr hab. Zbigniew Karaczun, ekspert Koalicji Klimatycznej i SGGW. – Jeżeli wiele regionów Å›wiata bÄ™dzie siÄ™ musiaÅ‚o wycofać z produkcji żywnoÅ›ci, dlatego że bÄ™dzie tam za gorÄ…co albo bÄ™dzie tam za maÅ‚o wody, to żywność zdrożeje i spowoduje to, że dla wielu konsumentów, także w naszym kraju, niektóre produkty spożywcze stanÄ… siÄ™ niedostÄ™pne.

Z raportu Instytutu Spraw Publicznych „Zielona transformacja polskiego rolnictwa” wynika, że zdaniem 60 proc. badanych rolników zmiany klimatu majÄ… dziÅ› duży wpÅ‚yw na caÅ‚y sektor. Jednym z dwóch najwiÄ™kszych zagrożeÅ„ spowodowanych zmianami klimatu jest susza, bÄ™dÄ…ca wynikiem zmiany rozkÅ‚adu i iloÅ›ci opadów. Opady, co widać na przykÅ‚adzie Polski, sÄ… rzadsze, lecz w jednostce czasu obfitsze. Oznacza to na zmianÄ™ susze i podtopienia, a wzrost temperatury powoduje szybsze parowanie wody, co też jest czynnikiem sprzyjajÄ…cym pustynnieniu. Badanie ISP wskazuje, że suszy obawia siÄ™ 42 proc. badanych rolników. Drugim poważnym zagrożeniem sÄ… ekstremalne zdarzenia pogodowe, które siÄ™ nasilajÄ… i wystÄ™pujÄ… z coraz wiÄ™kszÄ… czÄ™stotliwoÅ›ciÄ…. Należą do nich gwaÅ‚towne huraganowe wiatry, intensywne opady gradu czy nawalne deszcze, które powodujÄ… straty zarówno w samych uprawach, jak i infrastrukturze rolnej. Ich obawia siÄ™ 33 proc. badanych przez ISP.

A to już wiesz?  Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzacjÄ™ gospodarki i firm

Kolejnym dużym zagrożeniem jest fizyczny brak żywnoÅ›ci. I tu też rolnicy (33 proc.) czÄ™sto wskazujÄ… jako najwiÄ™ksze zagrożenie dla bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ciowego wÅ‚aÅ›nie zmiany klimatu. Jak mówi Zbigniew Karaczun, już w tej chwili ich skutki powodujÄ…, że plony zbóż sÄ… mniej wiÄ™cej 5–10 proc. niższe, niż byÅ‚yby, gdyby zmiany klimatu nie wystÄ™powaÅ‚y. To oznacza, że przynajmniej dla części konsumentów na Å›wiecie zabraknie żywnoÅ›ci. Polska jest jej dużym producentem i eksporterem, wiÄ™c fizycznie brak produktów żywnoÅ›ciowych nam nie grozi, ale globalny wzrost cen spowoduje, że producentom bardziej bÄ™dzie opÅ‚acaÅ‚ siÄ™ eksport niż sprzedaż na rynku krajowym, a to podniesie ceny także w polskich sklepach.

Z badania Credit Agricole dotyczÄ…cego samowystarczalnoÅ›ci żywieniowej krajów UE, opublikowanego wiosnÄ… 2023 roku, wynika, że spoÅ›ród wszystkich krajów wspólnoty Polska osiÄ…gnęła najlepszy wynik. Nasz kraj charakteryzuje siÄ™ samowystarczalnoÅ›ciÄ… w produkcji żywnoÅ›ci w siedmiu z dziewiÄ™ciu analizowanych kategorii. Jedynie w przypadku kategorii „ryby i owoce morza” oraz „tÅ‚uszcze roÅ›linne” Polska nie jest w stanie zaspokoić wewnÄ™trznego zapotrzebowania krajowÄ… produkcjÄ…. Drugi kraj po Polsce, Holandia, jest samowystarczalny w produkcji żywnoÅ›ci w szeÅ›ciu z dziewiÄ™ciu analizowanych kategorii. Wskazuje to, że struktura produkcji rolnej w Polsce jest bardzo zdywersyfikowana na tle pozostaÅ‚ych paÅ„stw UE.

 Przed polskim rolnictwem stoi duże wyzwanie, dlatego że musi siÄ™ z jednej strony dostosować do skutków zmian klimatu, z drugiej strony musi brać udziaÅ‚ w jego ochronie. JesteÅ›my czÅ‚onkiem Unii Europejskiej, która, jak zresztÄ… wiÄ™kszość krajów Å›wiata, chce być neutralna klimatycznie, a bez dziaÅ‚aÅ„ w rolnictwie tego siÄ™ nie da osiÄ…gnąć – przekonuje ekspert Koalicji Klimatycznej. – W zwiÄ…zku z tym pewne kierunki produkcji i techniki uprawowe bÄ™dÄ… musiaÅ‚y być zmienione, na przykÅ‚ad bÄ™dziemy musieli odejść w dużym stopniu od orki na rzecz uprawy bezorkowej. Być może bÄ™dziemy musieli zmniejszyć produkcjÄ™ zwierzÄ™cÄ…, zwÅ‚aszcza dotyczy to przeżuwaczy i produkcji przemysÅ‚owej. Ale bÄ™dziemy musieli również zmienić uprawy po to, żeby dostosować je do skutków zmian klimatu. W Polsce bÄ™dziemy musieli siÄ™ wycofać najprawdopodobniej z produkcji ziemniaka, a przynajmniej znaczÄ…co zmniejszyć tÄ™ produkcjÄ™.

WedÅ‚ug prognoz, na które powoÅ‚uje siÄ™ specjalista z SGGW, powierzchnia upraw ziemniaków zmniejszy siÄ™ o 70 proc., ponieważ bylina ta z jednej strony potrzebuje w okreÅ›lonych porach swojego wzrostu dużej iloÅ›ci wody, a z drugiej strony jest roÅ›linÄ… raczej zimnolubnÄ…, zatem skutki zmian klimatu bÄ™dÄ… dla niego negatywne. W to miejsce mogÄ… wejść uprawy roÅ›lin ciepÅ‚olubnych, takich jak kukurydza czy winoroÅ›l, być może soja czy sorgo.

A to już wiesz?  RzÄ…d chce wiÄ™kszego udziaÅ‚u polskich firm budowlanych w projektach energetycznych. Ma to być element nowej ustawy offshorowej

Z danych Krajowego OÅ›rodka Wsparcia Rolnictwa wynika, że tylko w ciÄ…gu pierwszego póÅ‚rocza 2023 roku wartość sprzedaży produktów rolno-spożywczych za granicÄ™ wyniosÅ‚a 25,6 mld euro (119 mld zÅ‚) i byÅ‚a o okoÅ‚o 16 proc. wyższa niż w analogicznym okresie roku 2022. JednoczeÅ›nie import produktów rolno-spożywczych wyniósÅ‚ 16,4 mld euro (76 mld zÅ‚) i byÅ‚ o 9 proc. wyższy niż przed rokiem. Blisko trzy czwarte eksportu (73 proc., 18,8 mld euro) trafiÅ‚o na rynki innych krajów UE, w tym ponad jedna trzecia do Niemiec (6,4 mld euro). W strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych dominowaÅ‚o miÄ™so i przetwory miÄ™sne (z czego 42 proc. to drób), stanowiÄ…c 19 proc. wartoÅ›ci caÅ‚ego eksportu. Na drugim miejscu znalazÅ‚o siÄ™ ziarno zbóż i ich przetwory (15 proc.), a na trzecim tytoÅ„ i wyroby tytoniowe (10 proc.).

– Aby polskie rolnictwo sprostaÅ‚o skutkom zmian klimatu, potrzebna jest dobra polityka rolna. Czyli jest potrzebny aktywny udziaÅ‚ wÅ‚adzy publicznej, paÅ„stwa, rzÄ…du we wspieraniu rolników. Z jednej strony powinniÅ›my wspierać rolników po to, żeby wÅ‚aÅ›nie np. sadownicy stosowali siatki antygradowe jako adaptacjÄ™ do tych zagrożeÅ„ i wzrostu czÄ™stoÅ›ci wystÄ™powania zjawisk ekstremalnych, ale powinniÅ›my też wspierać rolników w zatrzymywaniu wody tam, gdzie opadÅ‚a – wskazuje dr hab. Zbigniew Karaczun. – Natomiast jest także ogromna potrzeba, żeby rolników wspierać w stosowaniu metod produkcji rolnej, które bÄ™dÄ… sÅ‚użyÅ‚y ochronie klimatu, wspieraÅ‚y redukcjÄ™ emisji gazów cieplarnianych z tego sektora. To jest rola wÅ‚adzy publicznej, rola rzÄ…du, żeby taki program stworzyć, aby nagradzać rolników za Å›wiadczenie usÅ‚ug ekosystemowych, czyli za to, że bÄ™dÄ… podejmowali dziaÅ‚ania, które bÄ™dÄ… sÅ‚użyÅ‚y nam wszystkim, bo bÄ™dÄ… ograniczaÅ‚y niebezpieczeÅ„stwo najgorszego scenariusza zmian klimatu.

WÅ›ród rolników duże jest poparcie dla niektórych rozwiÄ…zaÅ„ majÄ…cych na celu ochronÄ™ Å›rodowiska i klimatu. PrzykÅ‚adowo 80 proc. badanych przez ISP jest za tym, by wspierać rozwój rolnictwa ekologicznego. Ponad 70 proc. popiera obowiÄ…zek zapewnienia dobrostanu zwierzÄ…t, a także dbanie o różnorodność biologicznÄ…. Dwie trzecie jest zwolennikami przechodzenia na OZE w gospodarstwach rolnych. 62 proc. popiera wyłączne używanie nawozów i Å›rodków ochrony roÅ›lin przyjaznych Å›rodowisku, a 48 proc. – ograniczanie hodowli przemysÅ‚owej. Dla porównania za ograniczaniem produkcji miÄ™sa jest 29 proc. badanych, wiÄ™kszy odsetek jest przeciwny. StopieÅ„ wdrożenia poszczególnych dziaÅ‚aÅ„ we wÅ‚asnych gospodarstwach jest już jednak dużo niższy. Jak wskazujÄ… rolnicy, przeszkodami w zielonej transformacji rolnictwa sÄ… m.in. wysokie koszty i niska opÅ‚acalność produkcji rolnej, niestabilność przychodów, ale też skomplikowane przepisy dotyczÄ…ce klimatu.

A to już wiesz?  RoÅ›nie liczba nowych przyłączeÅ„ do sieci ciepÅ‚owniczych. Poprawi to jakość powietrza w polskich miastach

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy