Wysokie temperatury w marcu i kwietniu spowodowaÅ‚y, że tegoroczny sezon w sadach i na plantacjach rozpoczÄ…Å‚ siÄ™ o wiele wczeÅ›niej niż w poprzednich latach. – SÄ… jednak obawy o pogodÄ™, bo w kwietniu i maju w polskich warunkach mamy okresy chÅ‚odów i przymrozków – mówi Witold Boguta, prezes Krajowego ZwiÄ…zku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Jak wskazuje, w tym sezonie dodatkowym wyzwaniem dla producentów bÄ™dzie pogłębiajÄ…cy siÄ™ niedobór pracowników sezonowych. Branża z uwagÄ… przyglÄ…da siÄ™ również temu, jak wpÅ‚ynie na rynek powrót do 5-proc. stawki VAT-u na żywność. Obawy budzi mniejsza chęć zakupowa konsumentów i presja cenowa ze strony sieci handlowych.
Zerowy podatek VAT na produkty żywnoÅ›ciowe zostaÅ‚ wprowadzony na poczÄ…tku lutego 2022 roku w zwiÄ…zku z wysokÄ… inflacjÄ…, przekraczajÄ…cÄ… 9 proc. r/r. Koalicyjny rzÄ…d zdecydowaÅ‚ siÄ™ nie przedÅ‚użać go na kolejny okres. Dlatego od 1 kwietnia br. wiele artykuÅ‚ów zostaÅ‚o ponownie objÄ™tych wczeÅ›niejszÄ… stawkÄ…. Dotyczy to m.in. owoców i warzyw oraz ich przetworów, miÄ™sa, ryb, nabiaÅ‚u, jaj, pieczywa i produktów ze zbóż – od 1 kwietnia br. sprzedawcy majÄ… obowiÄ…zek naliczać od nich 5 proc. VAT. RzÄ…d argumentuje, że rezygnacja z zerowego podatku VAT na podstawowe produkty żywnoÅ›ciowe i powrót do stawki 5 proc. wynika ze spadku inflacji, która w marcu wyniosÅ‚a niecaÅ‚e 2 proc. w ujÄ™ciu rocznym.
– Sprzedawcy naliczyli nowÄ… stawkÄ™ VAT-u i z pewnoÅ›ciÄ… zapÅ‚acÄ… za to konsumenci. Szacuje siÄ™, że ta podwyżka VAT-u w skali roku to bÄ™dzie dodatkowe 12–13 mld zÅ‚ dla budżetu. Obawiamy siÄ™, że trwajÄ…ca w ostatnim czasie wojna cenowa miÄ™dzy sieciami handlowymi może doprowadzić do tego, że sieci bÄ™dÄ… tÄ™ podwyżkÄ™ przekÅ‚adać również na dostawców, producentów i przetwórców nie tylko owoców, warzyw, ale wszystkich artykuÅ‚ów spożywczych, które wczeÅ›niej miaÅ‚y tÄ™ stawkÄ™ VAT obniżonÄ… – mówi agencji Newseria Biznes Witold Boguta.
Jeszcze przed WielkanocÄ… najwiÄ™ksze w Polsce sieci zapowiadaÅ‚y, że setki produktów w ich sklepach bÄ™dÄ… nadal oferowane w cenach uwzglÄ™dniajÄ…cych zerowy VAT. Taka sytuacja może jednak uderzyć w producentów i dostawców, których kondycja w ostatnich dwóch–trzech latach i tak zostaÅ‚a mocno osÅ‚abiona przez trudniejsze otoczenie rynkowe.
– Powrót do wczeÅ›niejszego VAT-u nastÄ™puje po czasie, w którym mieliÅ›my wiele ważnych wydarzeÅ„ w gospodarce, spowodowanych chociażby pandemiÄ… czy wojnÄ… w Ukrainie. Wszystkie te zmiany na nowo uksztaÅ‚towaÅ‚y relacje w Å‚aÅ„cuchach dostaw, dlatego teraz obawiamy siÄ™, że mogÄ… siÄ™ pojawić nieprzyjemne zawirowania – ocenia prezes Krajowego ZwiÄ…zku Grup Producentów Owoców i Warzyw. – Jeżeli konsumenci bÄ™dÄ… kupować mniej, to bÄ™dzie też negatywnie wpÅ‚ywać na producentów produktów spożywczych, Å›wieżych i przetworzonych, którzy bÄ™dÄ… mniej sprzedawać. Poza tym jeÅ›li konsumenci bÄ™dÄ… mniej kupować, to wówczas możemy siÄ™ także spodziewać wiÄ™kszej presji cenowej ze strony sieci handlowych, co również bÄ™dzie skutkować tym, że sieci bÄ™dÄ… wymuszać na dostawcach jak najniższe ceny.
Konfederacja Lewiatan szacuje, że przywrócenie 5-proc. stawki VAT-u na żywność zapewni ok. 12 mld zÅ‚ dodatkowych dochodów do budżetu paÅ„stwa, ale bÄ™dzie skutkować wzrostem inflacji w kwietniu br. o ok. 0,9 pkt proc. BiorÄ…c pod uwagÄ™, że żywność ma duże znaczenie w koszyku GUS i stanowi znacznÄ… część wydatków konsumenckich (27 proc.), zmiana bÄ™dzie odczuwalna dla konsumentów, szczególnie tych mniej zarabiajÄ…cych. Jednak ze wzglÄ™du na umocnienie zÅ‚otego, które osÅ‚abia efekt drożejÄ…cych produktów spożywczych oraz wzrost wynagrodzeÅ„ realnych, eksperci uważajÄ…, że nie ma lepszego momentu na zdjÄ™cie tarczy antyinflacyjnej z żywnoÅ›ci niż obecnie.
– DziÅ› trudno jednoznacznie powiedzieć, jakie bÄ™dÄ… skutki tej decyzji, bÄ™dziemy siÄ™ temu przyglÄ…dać i analizować – mówi Witold Boguta.
Prezes Krajowego ZwiÄ…zku Grup Producentów Owoców i Warzyw wskazuje, że branża od dÅ‚uższego czasu pozostaje pod presjÄ… rosnÄ…cych kosztów, niewspóÅ‚miernych do wzrostu cen, który mógÅ‚by je zrekompensować. W tym sezonie dodatkowym wyzwaniem dla producentów znów bÄ™dzie również brak rÄ…k do pracy.
– Kwestia pracowników jest chyba jednym z gÅ‚ównych wyzwaÅ„. Od czasu wybuchu wojny mamy bardzo ograniczony dopÅ‚yw pracowników z Ukrainy, nie ma ich wystarczajÄ…co. Z kolei tzw. afera wizowa spowodowaÅ‚a, że coraz trudniej jest pozyskiwać pracowników z krajów dalekich, na co jako sektor mocno liczyliÅ›my – mówi ekspert. – Trzeba pamiÄ™tać, że w owocach – szczególnie naszych gÅ‚ównych gatunkach typu jabÅ‚ko, porzeczka, malina czy truskawka – bez pracowników, bez siÅ‚y roboczej produkcja po prostu traci sens, ponieważ można używać maszyn, narzÄ™dzi, natomiast w wiÄ™kszoÅ›ci przypadków zbiór musi być rÄ™czny. Tymczasem w tej chwili stoimy w obliczu faktu, że pracownik jest drogi, coraz droższy albo go po prostu nie ma.
Obawy producentów wiążą siÄ™ także z wczesnym startem sezonu ze wzglÄ™du na wyjÄ…tkowo wysokie temperatury w marcu i kwietniu.
– Szczególnie sezon wegetacyjny, jeÅ›li chodzi o uprawy sadownicze, również w wielu miejscach sezon uprawy warzyw rozpoczÄ…Å‚ siÄ™ wczeÅ›niej niż w innych latach. Z jednej strony można powiedzieć, że nie jest to nic zÅ‚ego, natomiast z drugiej strony istnieje obawa, jak dalej bÄ™dzie przebiegać sezon, bo wiemy, że zarówno w kwietniu, jak i w maju niejednokrotnie w polskich warunkach wystÄ™pujÄ… okresy chÅ‚odów, przymrozków, co może wpÅ‚ywać bardzo niekorzystnie na kwitnÄ…ce roÅ›liny sadownicze czy później już zawiÄ…zki. Dlatego choć wielu producentów twierdzi, że plantacje, sady wyglÄ…dajÄ… bardzo dobrze, to nikt nie pokusi siÄ™ o prognozÄ™, czy w tym roku zbierzemy wiÄ™cej, czy mniej, ponieważ pogoda może jeszcze wiele skorygować – podkreÅ›la Witold Boguta. – DobrÄ… stronÄ… jest duży zapas wody po zimie, co powoduje, że wiosna pozwoli na szybki i dobry rozwój wszystkich roÅ›lin uprawianych w gruncie.
